(Re)lectures d'estiu

L'estiu és temps de novetats. Sembla que ha de ser així, a la força. El sistema de consum ràpid ens hi aboca. L'obsolescència ha envaït les prestatgeries. Però les lletres no poden esdevenir un producte més amb data de caducitat. A Tres i Quatre som resistents a aquesta tendència: l'estiu pot ser temps de relectura i de rescat de llibres ja publicats.
Des de final de juny i al llarg del mes de juliol, proposarem setmanalment llibres que han marcat els darrers anys el nostre fons editorial.
Bon estiu i bona (re)lectura.

Dilluns, 18 de juliol de 2011

Terra. Superar l'era del petroli, per una nova justícia ambiental
Col·lecció Gaia, núm. 4
Any de publicació: 2009
Preu: 10 euros

Vandana Shiva posa de manifest les connexions entre agricultura industrial i canvi climàtic. Shiva demostra que un món més enllà de la dependència dels combustibles fòssils i la globalització és alhora possible i necessari. Amb la condemna de l’agricultura industrial com la millor manera d’assolir el desastre ecològic i econòmic, Shiva advoca per l'agricultura a petita escala, independent i de proximitat.

Coneguda arreu del món com a líder ecologista i receptora del Nobel de la Pau Alternatiu 1993 (el Right Livelihood Award), Vandana Shiva ha escrit diversos best-sellers en aquest camp. Activista i científica, Shiva figura, amb Ralph Nader i Jeremy Rifkin, al capdavant del Fòrum Internacional sobre la Globalització. Abans d’esdevenir activista, Shiva era una de les físiques més importants de l’Índia.
Dimecres, 13 de juliol de 2011


Pensaments en una estació seca
Gerald Brenan

Col·lecció Grans Idees, núm. 4
Any de publicació: 2009
Preu: 14,5 euros

Un recull de pensaments solts que l'autor anava anotant i que, amb el temps, anaven creixent quant a la mida i augmentant quant al nombre. Tant van augmentar que l'autor, en un moment ja avançat de la vida, va decidir ordenar-los per temes i sistematitzar-ne la presentació, però sense renunciar a l'espontaneïtat que en presidí la gènesi. N'hi ha que s'acosten a la contundència de l'aforisme, mentre que d'altres són petits assajos en què la ment inquisitiva i discursiva de Brenan troba amplària per a esplaiar-se.

Gerald Brenan fou un escriptor anglès pròxim al Grup de Bloomsbury i un reconegut hispanista. Entre el 1919 i el 1936 passà llargues temporades a Las Alpujarras (Granada), on es dedicà a les seues passions: llegir i caminar.


Paisatge, territori i societat civil
Joan Nogué

Col·lecció La Unitat, núm. 198
Any de publicació: 2010
Preu: 18 euros

S’oblida sovint que el paisatge és i ha estat sempre un element fonamental en els processos de creació i consolidació d’identitats territorials, a totes les escales, fins i tot la nacional, cosa que, paradoxalment, el catalanisme polític contemporani no ha tingut massa en compte. En uns moments en què sembla que assistim a un canvi de paradigma social, cultural i econòmic, el paisatge esdevé una bona excusa per tornar a reflexionar a l’entorn de conceptes com el de sentit del lloc i, també, una ocasió excel•lent per replantejar-nos la manera com, majoritàriament, ens relacionem amb el nostre entorn.

Joan Nogué és catedràtic de Geografia de la Universitat de Girona i director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. És autor de diverses obres de reflexió entorn del paisatge com a construcció social i element vertebrador i constructor d'identitats.

Dilluns, 4 de juliol de 2011


Qüestió de valors. Del consumisme a la sostenibilitat
Jordi Pigem

Col·lecció Gaia, núm. 6
Any de publicació: 2010
Preu: 10 euros

El veritable benestar no depèn de la contínua acumulació de béns materials, sinó d'una vida plena de sentit en un context social cooperatiu i en harmonia amb un entorn natural que mantingui la seva integritat. Per aconseguir una societat sostenible caldrà desvincular la nostra identitat dels béns materials, dels quals mai no en podem tenir prou, i basar l’autoestima no en el tenir sinó en l’ésser, desenvolupant una identitat més conscient de la nostra interdependència amb la resta del món.
Qüestió de valors: Del consumisme a la sostenibilitat mostra per què ens cal un canvi de mentalitat i de valors, analitza el consumisme i el materialisme com a claus de la insostenibilitat i identifica els valors clau per avançar cap a un nou horitzó que permeti compaginar la plenitud personal i l’equilibri planetari.

Jordi Pigem (Barcelona, 1964) és Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Va ser professor del Master in Holistic Science del Schumacher College (Anglaterra) entre 1998 i 2003. És autor, també, d'Ivan Illich: Textos Escollits (3i4, 2009).

L'última paraula
Toni Cucarella

Col·lecció Narratives, núm. 93
Any de publicació: 1998, reimprès el maig de 2011
Preu: 12 euros

Un desig abans de morir: assistir al seu propi enterrament. Aquesta és la voluntat de Pasqual Sentís, algú convençut d'haver menat una vida fracassada. Aconsegueix, mitjançant xantatge, el seu certificat de defunció. Però aquesta història va més enllà: té un narrador d'excepció, la Mort. La seua mirada determina el discurs del relat amb un marcat to d'humor negre.
L'última paraula va obtenir el 1998 els premis Ciutat de Badalona de Narrativa i el de la Crítica dels Escriptors Valencians.

Toni Cucarella és autor de diverses novel·les i llibres de relats, entre els quals Quina lenta agonia la dels ametlers perduts (2003), Heretaràs la terra (2006) o Hòmens i falagueres i altres relats (2011).


Dimarts, 28 de juny de 2011


Petit Tractat del Decreixement Serè
Serge Latouche


Col·lecció Gaia, núm. 3
Any de publicació: març 2009. Segona edició: febrer, 2010
Preu: 10 euros

En un context de crisi, causat per un sistema que aposta pel creixement continu, la teoria del decreixement es revela com l'alternativa plausbile per a salvar econòmicament, socialment i mediambientalment el planeta.
El professor Serge Latouche, objector del creixement -com li agrada autoqualificar-se- proposa descolonitzar la ment del consumisme i reduir la petjada ecològica, tot programant la transició cap a una societat més austera materialment, però abundant en relacions humanes.

Serge Latouche és professor emèrit d'Economia de la Universitat París XI i un dels ideòlegs de la teoria del decreixement. Ha publicat nombrosos llibres i articles, i ara més que mai pronuncia conferències arreu d'Europa sobre el camí cap a un nou estadi post-capitalista.


Adéu, Alexandria
André Aciman


Col·lecció Empremtes, núm. 1
Any de publicació: març 2011
Preu: 27 euros

Un retrat lúcid d’un família en decadència. Judeo-turco-italians, els Aciman arriben a Alexandria en 1905. Viuen esplendorosament amb la fortuna que guanyen i perden mentre sobreviuen a les dues guerres mundials. En 1965 un jove André Aciman i els seus familiars van ser obligats a abandonar la cosmopolita Alexandria després de tres generacions. El govern nacionalista de Nasser de fet busca expulsar d’Egipte milers d’europeus, amb la intenció d’esborrar qualsevol traça del protectorat britànic i de dissoldre una de les comunitats jueves més nombroses de l’ex-imperi otomà. Això va significar la fi d’una època que havia fet d’Alexandria una ciutat culturalment extraordinària.
En aquestes memòries l’autor evoca amb ironia afectuosa la vida a l’interior d’una gran família elegant i caòtica. Aciman compon un retrat romàntic d’un temps passat sense idealitzar els variats i peculiars avantpassats. Més aviat, gran part de l’interès d’aquestes memòries rau en el report de la seua intolerància, menyspreu i superioritat.

André Aciman ha ensenyat a la New York University, Princeton i actualment és professor de literatura comparada al Graduate Center de la City University of New York.