dilluns, 30 de maig del 2011

Wassyla Tamzali, aquella dona enrabiada

Una dona enrabiada és Wassyla Tamzali, però també el títol del seu llibre. Una experiència en primera persona sobre la realitat de la dona al món àrab, en una cultura que, més enllà de les fronteres geogràficament delimitades, és avui omnipresent a bona part del planeta. Una dona enrabiada és l'experiència d'una "autoestima ferida", com la qualifica Cèlia Amorós en el pròleg del mateix llibre.

Qui és Wassyla Tamzali
Wassyla Tamzali, feminista algeriana, interpel·la els intel·lectuals occidentals que van lluitar per la universalitat dels drets humans i que avui es mostren incapaços de pensar aquesta universalitat més enllà d’Europa. Els qui van defensar els principis democràtics fonamentals als seus països, els qui van militar per la descolonització, han oblidat les seves lluites?
Aquest llibre evidencia la renúncia del pensament europeu davant la puixança dels grups comunitaris. Prenent com a exemples la condició de les dones, la llibertat de consciència o la diversitat cultural, l’autora passa pel sedàs les idees de tolerància, de “laïcitat oberta”, d’“islam moderat” i de “dret a la cultura” i les seves conseqüències polítiques als països àrabs i musulmans.
Wassyla Tamzali va publicar el 2007, a les Edicions Gallimard, Une éducation algérienne. Va ser advocada a Alger i després directora dels Drets de les Dones a la Unesco, a París. Avui comparteix el seu temps entre l’escriptura i les accions militants al si del moviment feminista magribí i per un diàleg entre els pobles de la Mediterrània.


Fragment d'Una dona enrabiada.
Entrevista a TV3 amb Wassyla Tamzali (gener 2011).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada