dimarts, 18 d’octubre del 2011

Treballant a fons amb l'edició facsímil del Missal de Nadal d'Alexandre VI


Aquests dies estem preparant, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Borgians, un llibre tan delicat com cabdal: l'edició facsímil del Missale Pontificis in Nativitate Domini, el Missal de Nadal del Papa Alexandre VI. Amb un tiratge limitat i numerat de 200 exemplars, el llibre haurà d'estar llest per a principis del mes de desembre.

 Aquest magnífic còdex litúrgic es conserva actualment a la Biblioteca Apostòlica Vaticana. El manuscrit, un cop restaurat i editat en facsímil el 1986, ha recuperat la funció per a la qual es va crear i des de 1987 torna a ser utilitzat en les celebracions litúrgiques de Nadal oficiades pels papes al Vaticà.

El Missal de Nadal d’Alexandre VI forma part d’una sèrie de tres libelli missae papalis o formularis litúrgics per a les úniques misses anuals que els pontífexs oficiaven personalment a les acaballes del segle xv: la tercera del dia de Nadal, la de diumenge de Pasqua i la de la festivitat de sant Pere i sant Pau. D’altres papes seguiren l’exemple d’Alexandre i es proveïren de col·leccions semblants.
La redacció dels tres missals borgians s’insereix en un moment de canvi en la tradició dels llibres que marcaven la pauta de les grans celebracions que tenien lloc a la capella major del Vaticà –des de 1483, capella Sixtina– i a la basílica de Sant Pere, escenaris principals de les cerimònies litúrgiques més importants, les anomenades capellae papales que una quarantena de cops l’any se celebraven solemnement en presència de cardenals, prelats i curials destacats o fins i tot del pontífex.

Fitxa tècnica
Tiratge: 200 exemplars (limitat i numerat).
Dimensions: facsímil 32 x 46 cm / estoig 33 x 47 cm.
Enquadernació: pell de cabra. Gravats en sec i estampats realitzats en or.
Il·luminat: caplletres i inicials, orles i vinyetes. Hi destaquen tota mena d’emblemes borgians, l’escut i el retrat d’Alexandre VI, i una escena de la Crucifixió. Il·lustracions atribuïdes a miniaturistes del taller de Pinturicchio.
136 pàgines amb trama estocàstica i pa d’or.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada