divendres, 28 d’octubre del 2016

Premis Octubre 2016


Dissabte 29 d'octubre serà la nit dels Octubre d'enguany en la que farem l'entrega dels premis a les obres guanyadores.

Hem rebut 155 originals, entre els quals 74 de poesia, 53 de narrativa i 28 d’assaig. Una característica dels Premis Octubre és el fet que els originals provenen de qualsevol indret dels Països Catalans. Enguany hem rebut originals de Ciutadella, Muro, Alcoi, Barcelona, Gandia, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Calella, Mataró, Alginet, Igualada, etc. Així, podem dir amb tota claredat que són uns premis nacionals on les autores i autores del nostre país s’aboquen a presentar les seves obres.

Una altra característica dels Premis Octubre, que portem endavant des de ja bastants anys és que els jurats dels Premis Octubre no es fan públics fins al dia del veredicte. L’editorial no parla tampoc amb ells per cap qüestió sobre la deliberació sinó és merament per transmetre la informació del seu funcionament. És un aspecte important per mantenir al màxim possible un jurat neutre i sense pressions.

D’altra banda, enguany hem volgut recuperar els congressos dels Premis Octubre, i amb aquesta empenta, també hem volgut tornar a celebrar aquesta nit literària en l’Hotel Astoria. Un espai on els Premis ja havien estat ara fa unes desenes d’anys. Època en què Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Montserrat Roig, Pierre Vilar, Andreu Alfaro i molts d’altres eren presents entre el públic. També aquest espai es va utilitzar tantes vegades per fer les llarguíssimes deliberacions dels jurats dels Octubre que s’acabaven a altes hores de la nit. 


Fet i fet, estem davant d’un premis literaris que ja porten 45 anys a l’esquena i que han pres força en aquests darrers anys gràcies als canvis polítics però també socials que està vivint el nostre país. És gràcies a totes aquelles escriptores i tots aquells escriptors que creuen en els Premis i que entreguen els seus originals com també gràcies a tota aquella gent que els recolzen des de fa tants i tants anys. I és doncs així que els Premis Octubre estan a prop de acomplir el mig segle. 

Aquí teniu una entrevista a Lluís Miró on destaca les novetats d'aquest 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada